Almaecet hatásai

Herbcum és az ecet

A termék elkészítése során a legjobb minőségű almabort teljes mértékben biológiai úton, saját ecetbaktérium-törzzsel erjesztjük ecetté. Az eljárás alacsony hőmérsékleten, mikrobuborékoltatással történik, hogy minden kincsét megőrizze a gyümölcsnek: az ízét, az illatát, az egészségre jótékony hatással bíró elemeit.

A már-már alkímiai eljárás során a megbolygatott anyag több hónapig tölgyfahordóban pihen, ezalatt megtörténik a második fermentáció, borból ecet lesz. 

A Herbicum készítése során a gyógynövények hatóanyagát az almaecet extractio-val  vonjuk ki. 

Mi nem ecet? (Mit értünk ecet alatt?)

Ha ma kimondjuk Magyarországon azt a szót, hogy ecet, gyakorlatilag mindenkinek a zöld flakonban kapható bolti üvegcse fog az eszébe jutni. Ezt ugye alkalmazzuk akár kávéfőző tisztításra, akár vízkő eltávolítására, ám tudnod kell, hogy ez az ecet, nem az az ecet, amire nekünk most szükségünk van. Persze most joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi is az ecet? Nos, az ecet maga egy szerves vegyület, az ecetsav adja meg a termék savanyú ízét, jellegzetes illatát. Az étkezési minőségű ecetsavat a fa száraz lepárlási termékeiből vagy szintetikus úton állítják elő, írja a szakirodalom is.

Ecet előállítása

Az ecetet kétféle módon lehet előállítani: ipari vagy biológiai úton, ám alapvető különbség az alapanyagban, illetve az előállítás módjában van. Az ipari készítményeket ugyanis alkoholból, illetve valamilyen kőolajszármazékból állítják elő, míg a biológiai ecetek gyakorlatilag létrejöhetnek bármilyen olyan alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz. A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás két lépésben történik, az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából (szőlőcukorból) élesztő segítségével etilalkoholt állítanak elő, szén-dioxid és hőfejlődés kíséretében. A második fermentációban a keletkezett etil-alkoholból ecetsav-baktérium segítségével, elegendő oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik, víz és hőfejlődés kíséretében (5). Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken. – írja a szakirodalom.  

Étel ecet vs. gyümölcsborecet

Persze ecet és ecet között is jelentős különbségek vannak, hiszen ott van a sokak által ismert ételecet, ami mezőgazdasági eredet, és ami etil alkoholból, ecetes fermentációval, biológiai úton kerül előállításra, míg ott van a gyümölcsborecet, mely erjesztett gyümölcsléből, különböző gyümölcsök borából, ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Leggyakrabban almából, bogyós gyümölcsökből, barackból készítik, legismertebb fajtája az almaborból készített almaecet. A gyümölcsborecet gyártásához is jó minőségű borra van szükség, a borok felhasználásánál a kénessavon kívül előforduló más tartósítószer gátolja a fermentációt. A jó gyümölcsecetnek már az illatából felismerhető, hogy milyen gyümölcsből készült, ízleléskor pedig egyértelműen érezhető az alapanyag íze. Európában az almaecet felhasználása a meghatározó, nem hiába hiszünk mi is alkalmazásában olyan eltökélten és nem hiába a Herbicum kivonó anyaga.

Az ecetek táplálkozás élettani jelentősége

Az ecet szerepe megkérdőjelezhetetlen. Nem csak az ételek ízesítésében és a tartósításban jelentős, hiszen már az ókorban felismerték a szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Az ecet képes stabilizálni a vércukorszintet, sőt a szív és érrendszeri hatások területén is egyre több a pozitív tapasztalat. Heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj- és ecet alapú salátadresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját. Egy másik kutatásban 8 héten keresztül fogyasztott 30 ml 4%-os almaecet (két részre elosztva, reggel és délután) jelentősen csökkentette az össz-, az LDL-koleszterin és a triglicerid szintet, írják szintén a szakirodalmakban felelhető tanulmányok.

A japán rizsecetnek például egyenesen rákellenes hatást tulajdonítanak, emellett az ecet segíthet megakadályozni az elhízást is. Újabb vizsgálatok során kiderült ugyanis, hogy az étkezéssel fogyasztott ecet (1-2 teáskanál alma- vagy borecet) által az evést követő telítettség érzet a kétszeresére nő, ezáltal csökken az ételek utáni sóvárgási vágy, így a következő 2-4 órában alacsonyabb energiabevitel jellemző, ami hozzásegít a fogyáshoz. A jóllakottság érzésének növelésében a legtöbb természetes ecetfajtában megtalálható ecetsav játszhat szerepet, amely lassítja a gyomorürülést, így késleltetve a szénhidrátok felszívódását, ezáltal pedig a vércukorszint is kevésbé emelkedik étkezést követően

Összegezve az almaecet több 1000 éves élettani hatásaira alapozva mindez elősegíti testünk méregtelenítő, egészséges anyagcsere folyamatait, továbbá

 1. gyulladáscsökkentő
 2. sterilizáló, fertőtlenítő hatású
 3. stabilizálja a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet
 4. elősegíti a természetes súlycsökkenést
 5. javítja az emésztést és a vérkeringést
 6. normalizálja a gyomorsav mennyiségét
 7. csökkenti az ízületi gyulladás és köszvény tüneteit
 8. allergiás tünetek kezelésére
 9. segíti az ínygyulladás megszüntetését – öblögetve,
 10. csökkenti az arcüreggyulladás és torokgyulladás tüneteit
 11. védelmet jelentenek az influenzás és náthás időszakokban,
 12. megölik a gombákat, a baktériumokat, illetve más kórokozókat

Melyeket a következő külföldi tanulmányok támasztják alá:

 1. Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006; 8(2):618(2):61 8(2):61 -78.
 2. OstmanEurJClinNutr2005_Vinegar Antidiabetic
 3. JohnstonMedgenMed2006_Vinegar Medicinal Uses and Antiglycemic Effect
 4. JohnstonAnnNutrMetabol2010_Vinegar Clinical Trial
 5. BMCGastro
 6. ASU Bragg ACV Drink Study7.) Apple Cider Vinegar Miracle Health System

BRONZ TANÚSÍTVÁNY: A HVG és a Céginformáció.hu felállított egy olyan követelményrendszert, ami alapján üzletkötésre ajánlottnak tekinthető cégünk a Testi Lelki Szerviz Kft., mely a jelen weboldal termékét forgalmazza!

Csomagajánlatok

Válaszd ki a hozzád illő ajánlatunkat

 • Herbicum alap csomag

  7 napra elegendő
  9 990 FtMegrendelés
 • Herbicum haladó csomag

  28 napra elegendő
  24 990 FtMegrendelés
 • Herbicum kezdő csomag

  14 napra elegendő
  17 990 FtMegrendelés